Skip navigation

Hye all,

I am going to share some bits of info on the Foundation Fieldbus (FF) Foxboro system that i’ve been working on for the sake of my final year project. I really hope that we can share some knowledge and i would be grateful if you can share any useful information/ideas on testing methodology in terms of interoperability and reliability and also system development. I’ve done some basic test so far and will proceed for extended test and system development in weeks to come. For details, feel free to mail me at : syazzak@gmail.com

Life, as I know it… Kelemahan Diri… How Bad it is?

Kebelakangan ni, banyak pulak mase untuk ak blogging. Mungkin jugak sebab sekarang ni aku sudah hampir ke penghabisan Internship aku dan bakal memulakan semester baru tahun depan (Final year woo…). Internship aku ni bila dah bizi, bizi betul. Time projek interval atau projek dah habis, boleh rileks sampai bosan pulak… tengah takde kerja la katekan. Tapi pandai2 la aku buat2 ade kerja depan bos aku. Salah dia juagk, sape suroh x cepat2 masukkan aku dalam projek baru…kan kan.. Lantaran itu mulelah aku menyibukkan diri dengan blogging, macam yang korang tengah bace neh.. ha3

Penat aku bercerite pasal kesah2 aku mase internship kt TSE, kali ni aku nak cakap pasal kelemahan2 aku pulak.  Penting jugak kot untuk korang sebagai kawan-kawan aku neh tahu. Almaklumlah, aku ni bukan suke sangat crite hal-hal aku kat orang lain. kat rumet aku adela kot sket2… x caye tanyela rumet aku kat UTP nun…heheh.

Berikut disenaraikan beberape kelemahan aku yang aku rase wajar diketengahkan untuk diberi perhatian. Cadangan dan kritikan yang membine amatle dialu-alukan. Semoge aku menjadi insan yang lebih baik di mase akan datang.

Masalah Pertame

Aku adelah seorang yang amat kekurangan social skills, to be exact, dengan perempuan. Biasenye kalau perempuan tu aku tak kenal, aku memang tak boleh cakap berhadapan dengan diorang unless aku alihkan muke ke arah2 yang aku pun x pasti termasuklah kiri, kanan, atas dan bawah, buat2 melihat jam tangan dan sebagainye. Muke aku juge akan menjadi merah tanpa sebab2 yang tertentu. Tujuan aku nak mengatasi masalah ni bukanlah sebabnye aku nak mule bersosial dengan kaum hawa ni. Sebenarnye dari sekolah menengah sampailah masuk universiti, aku memang tak heran dengan masalah aku ni, tapi bile dah mule masuk alam pra-pekerjaan, atau lebih spesifiknye Internship, aku mule menyedari bahawasenye adalah amat perlu bagi  aku untuk segera mengatasi masalah ni. Mane tidaknye,dalam kerja ni of cos la kene selalu berinteraksi dengan orang, samada perempuan atau lelaki (laki of cos la aku xde prob). Kalau tidak, gerenti la terbantut/slack segale pekerjaan aku. Waargh… yang paling aku rase tak best bile ade staff2 yang macam gelakkan aku sebab nampak macam pemalu sangat.. (ye ke?). Life, as I know It…

Masalah Kedue

Tak tau la nak cakap macamane beb. Aku ni kadang2 boros jugak orangnye. Kalau boleh semua yang aku rase cambest aku nak beli. Bile gune mende2 yang best, barulah aku akan jadi best, tak g2? heheh. Naseb baeklah aku ni agak memilih orangnye, so kalau ak rase ape yang aku nak takde, aku taklah beli jugak. Tapi dalam pade itu pun, duet aku habes jugak. Setiap bulan komfem sket je tinggal dalam akaun aku. Kemanenye hilang duet aku (scholar+gaji/allowance dari practical company) aku pun tak pasti. Puas jugak aku cari dari semua celah2 yang ade… mane la tau kot2 jumpe jawapannye. Mungkin rakan sebaye jugak agak membantu dalam mempercepatkan lagi proses penghabisan duit aku. Arakian hendak di jadikan kisah, suatu hari semase mengikot engineer aku ni g jalan2 (yela, aku kan maseh lagi trainee engineer) aku adela jugak mengutarekan permasalahan aku ni kepade beliau. Dengan bestnye beliau mengatekan kepade aku… sebab duet aku habis + hilang entah kemane mungkin sebab aku ni takde matlamat yang jelas. Cube set target nak kahwin ke (calon xde+awal lagi), nak buat investment ke (tengah memikirkan dgn serius… mgkn aku akan stat tahun depan,2009) atau ape2 lagilah yang dirasekan best dan bermanfaat untuk diri aku. Hmm… betul jugak tu…

fam6

Masalah Ketige

Kadang2 membe2 aku, lebih2 lagi orang yang aku kureng kenal amatlah mempuyai tendency untuk mengatekan aku ni…well…errr… sombong atau kurang ambik tau pasal orang lain. Bile dipikir – pikirkan balik… nak salahkan diorang x leh jugak. Sebenarnye jauh di sudut hati aku mmg aku sentiase memikirkirkan permasalahan sahabat2 handai aku dari sebalik tabir. Sebab tulah biasenye aku akan sentiase menolong sama ade langsung atau secare tidak langung dan dihargai atau tidak dihargai. Pade aku, tak perlulah aku nak kisahkan sangat semua tu. Asalkan aku buat baik dengan orang, tuhan akan balas di hari kemudian kat aku. Senang cakap, aku ni jenis yang tak reti nak meng’espress’kan perasaan aku kat orang lain. kalau aku cube nak cakap/terangkan kat diorang pun, mungkin akan salah di interpret, so baeklah aku dok diam2 dan menjiwai peranan aku seadanya.

aps51Masalah keempat

Aku ni suke sangat bawak kereta laju2… Walaupun begitu aku tidaklah reckless sangat. Pemandu professional katekan… thehehehe… Kadang2 aku pun rase kesian kat Myvi aku… yela… asyik kene lenjan je kat highway. Suatu hari nanti bile aku dah kaye raye mungkin aku akan beli kereta yang power2 sket. Hrapnye mase tu aku dah insap dan mule menjadi pemandu yang hemah serta berhati mulia/penyabr di jalan raye. Btw, skarang pun aku dah banyak berubah. Pelan2 aku cube ubah gaye memandu. Dulu2 aku mude lagi, baru blaja bawak kete beb. Biasela kan… Tapi masalah ni tetap menghantui aku at times… Perubahan gaye pemanduan paling drastik aku telah lakukan ialah selepas aku mendapat 3 surat speed trap dari pihak polis dan satu kesalahan memotong dikawasan yang dilarang memotong dalam satu trip perjalanan je… iaitu tak lain tak bukan mase ondaway aku dari UTP ke rumah aku. Mak aku ape lagi, bagi aku lecture tanpa diminte selame beberape jam. Grand total saman aku adela dalam seribu lebeh…. naseb baek dapat kompaun mase tu… bleh la kurangkan sket… mak aku suroh baya sendiri… abes duit aku bulan tu… hahaha… serves me right maaan!

aps12

Masalah kelime

Err… haa… nilah masalah aku yang kelime, iaitu malas nk menulis. Lagipun aku rase korang pun mst dh malas nak bace psl ape yang aku melalut neh, wlpn mgkn bnyk lagi ketidak-bestasan aku yang boleh dikongsikan bersame untuk diambil iktibar. So baeklah ak berenti skarang. Lagipun bnyk lagi keje aku nk buat. Logbook pun banyak lagi tak buat maaa…. nak buat slides lagi utk presentation lecturer aku nak dtg 2nd visit kt host company… sebelum raye haji…satu hape pun x bwat lagi neh. Susah gak aku nak present sume projek2 yang aku dah bwat sepanjang 8 bulan kat TriSystems Engineering neh…xpe2… aku akan cube sedaye upaye.  Yaribaa~

Adios Amigos~

Well, Life, as I know It….Probably won’t be blogging for months to come…

Electrical and Electronics Engineering: Specialization ?

It has been a long time since I have developed my interest in writing, or blogging, to be exact. So of course, there’re so much for me to write in this post. Frankly, the title of this post doesn’t quite reflects what I’ve been facing, which is,  a ‘dilemma’.

So why dilemma?

A lot of my university colleagues still remain indecisive of what majoring they are going to enroll in our final year. Some say you can take the shit out of this ‘majoring’ thing, as it is not really important while others stressed that you better to think about it seriously, or you’ll be ‘in the wrong lane’ in the future. There are particularly 5 majorings being offered my university for EE, which are Control and Instrumentation, Power System, Micro Electronics, Computer System and Communications.  As for me, I am determined to venture in oil and gas industry from the very beginning, so I have chosen, without doubt, CnI (sounds like a strong hearted man, eh? Believe me, I`m not quite so).

This CnI things…

For those of you who don’t really know what ‘s Control and Instrumentation Engineering is all about, a typical C&I engineer will be expected to be fluent in electronics (yg ni semua EE student blaja), fluid dynamics (taught under mech. engineering in UTP)  material selection (procurement+analysis)= I don’t really like this), control engineering (of course, this is the core part), and systems engineering (this is a great element in CnI, I learned about Triconex and some DETRONICS EQP system from the industry during 8 months practical internship) amongst all the usual competencies expected of today’s professional engineer.

At work, a CnI engineer is  expected to size an orifice plate, hook up a differential pressure transmitter across the plate(there are numerous types of transmitters, refer to PETRONAS Technical Guide for quick reference. The one that I familiar with right now is only OPECL OPen Path Gas Detector), wire it via a hazardous area (safe area, zone 0, zone 1 and zone 2)barrier into a control system (obviously complete with graphical interface and alarm points they have specified), configure the control loop, wire the controlled output to a control valve that they have sized and selected to be suitable for the fluid conditions, and of course ensure there is instrument air available to actuate the valve. And for good measure they will have to ensure the emegency shut down system (IPS=ESD=SIS=quite the same) has an appropriately high integrity level to drive the valve closed when required. In fact, I’ve worked on this IPS system namely Triconex, and DETRONICS for 8 months time, again during my practical internship at TriSystems Engineering.

With all these demands it is no surprise then that Control and Instrumentation is often regarded as the “black art” of many an engineering house. However, to be good at the job the instruments man must be able to put their hands on the right information, which is, for me, quite tough sometimes. As I speak from experience, this could be a challenging errand when things are not handled properly. I’ve been in this situation during M1 FLD Update project. It took me and my colleagues a week and half of 8 hours a day non stop working though it is successfully completed by our team.Cheers~!

8 Months Training…

I have spent my precious 8 month out of the university for industrial internship. Woah… some of my friends from other college said that it is ridiculous and so long of a time. For us the great UTPians (no offence, people..heheh), we just don’t mind and it could be a worthwhile experience. Depending on your training in the real working world, you could be  nearly competent enough to work as an engineer after graduated from the university. I have managed to be involved in the projects, helping out engineers and complete my own assigned tasks. Among of the projects that I have gladly involved were TITAN Triconex Upgrade, MLNG Triconex Spare Part and Management System and Shell M1 Saderi FLD Update. While it is good to be involved in those projects as an engineering trainee, I have endured a pain – staking on the job learning, majorly on systems (Triconex and some of DETRONICSEQP which I not regret at all. Thankfully the experienced engineers at TriSystems Engineering are always there to my assistance thus making my learning curve even better… I think I’ve learned a lot from the engineers and independent learning but it is without a doubt, a fact, that there are still a lot more that I did not know.

And so it ends..

With a year left in my studies, I`m looking forward to gradually developed myself to be an engineer of quality and integrity (cheewaah~).

Life, as I know It…

I leave you with some quotes from my lecturer:

1. A control system is a God’s technology – Prof. Dr. Grant Ellis.

2. You don’t ask every ‘why’, you know! – Dr. Ravindra Mukerjee

Whose truth cannot be bought

Whose word is their bond

Who put character and honesty above wealth

Who do not hesitate to take chances

Who will not lose their identity to the crowd

Who will be as honest in small things as in great things

Who will make no compromise with wrong

Whose ambitions are not confined to their own selfish desires

Who will not say they do it because ` everybody do it `

Who are true to their friends, through good or evil report, in adversity as well as in prosperity

Who do not believe that shrewdness and cunning are the best qualities for winning success

Who are not ashamed to stand for the truth when it is unpopular, and

Who have integrity and wisdom in addition to knowledge


Please help me be this kind of engineer…

KUNCI ke arah kejayaan adalah bergantung kepada cara pemikiran seseorang individu!. Begitulah pendapat yang dikemukakan oleh Walter Doyle Staples, 1991 dalam bukunya berjodol “Think Like A Winner!“.

Setiap orang inginkan kejayaan. Dalam erti kata yang lain setiap orang inginkan “kemenangan” dalam kehidupan masing-masing. Tetapi tahukah anda bahawa tindakan kita setiap hari telah membawa diri kita ke arah yang berlawanan iaitu ke arah ‘kekalahan”?

Setiap orang inginkan ianya dihormati, dipuji dan disanjung tinggi. Tetapi tahukah anda bahawa setiap hari diri kita ini dikeji dan dihina oleh kita sendiri! Bagaimanakah situasi ini berlaku?

Dalam sebarang tindakan yang dilakukan dalam kehidupan seharian sama ada sebagai seorang pelajar, pekerja, peniaga dan sebagainya,sering kali kita berhadapan dengan situasi berikut yang merupakan punca ke arah “penghinaan”
dan “kekalahan” diri.

Mengelak atau menolak tugas.

Keadaan ini berlaku apabila seseorang itu cuba mengelak atau menolak sesuatu tugas yang diberikan dengan alasan “tidak tahu” “tidak mahir” atau “tidak boleh”. Perkataan “tidak” pada situasi di atas adalah merupakan perkataan yang membawa implikasi yang statik, bercorak negatif, serta tidak akan membawa apa-apa perubahan dan perkembangan yang positif.


Perkataan-perkataan di atas yang dilahirkan oleh seseorang individu itu sebenarnya dengan secara tidak langsung cuba “membuka pekong di dada” masing-masing atau dengan lain perkataan cuma menghina di atas kejahilan yang ada pada dirinya sendiri. Perkataan “tidak” seharusnya ditukar kepada perkataan “ingin” yang lebih dinamik serta lebih menuju ke arah pemantapan dan pengukuhan diri dari aspek kepercayaan, keyakinan dan harapan terhadap potensi dan prestasi diri sendiri selagi tugasan yang diberikan itu tidak bercanggah dengan suruhan agama, etika kerja dan etika sosial .

Mengagongkan kebolehan orang lain.

Menghargai kebolehan orang lain adalah sesuatu yang baik tetapi ada batasannya. Kadangkala akan terjadi di mana kerana terlalu mengagongkan kebolehan orang lain seseorang individu itu akan menyerah bulat-bulat sesuatu tugasan itu kepadanya dengan alasan…”dia lebih best!….dia boleh!……..dia pasti berjaya!.” Maka oleh kerana kita mengatakan dia lebih best, dia boleh dan dia pasti berjaya maka kata-kata itu menjadikan dia lebih bersemangat dan akhirnya berjayalah dia dalam tugasan tersebut.

Apakah yang terjadi pada kita? Tahukah anda setiap kali kita mengatakan .”.dia lebih best….dia boleh…..dia pasti berjaya….” dengan secara tidak langsung kita mengatakan pada diri kita “….saya tak best…….saya tak boleh….saya gagal”. Maka kita tidak akan bergerak untuk melakukan sebarang tindakan dan pasti segalanya akan menemui jalan buntu
yang berakhir dengan kegagalan dalam kehidupan. Ini adalah satu penghinaan yang dilakukanpada diri kita sendiri! Alangkah rugi dan teraniaya diri kita mangsa dari pemikiran kita sendiri. Oleh itu sesuatu perubahan perlu dilakukan terhadap pemikiran kita. Mengikut Walter Doyle Staples:

APABILA ANDA MENGUBAH PEMIKIRAN ANDA…

Anda mengubah kepercayaan anda,


Apabila anda mengubah kepercayaan anda….

Anda mengubah harapan anda,

Apabila anda mengubah harapan anda….

Anda mengubah sikap anda,

Apabila anda mengubah sikap anda….

Anda mengubah tindakan anda,

Apabila anda mengubah tindakan anda…

Anda mengubah prestasi anda,

Apabila anda mengubah prestasi anda…..

ANDA MENGUBAH KEHIDUPAN ANDA !


Cuba kita renungi kata-kata di atas dan membuat refleksi terhadap setiap tindakan yang telah berlaku pada diri kita dan juga pada setiap tindakan yang akan dilakukan berdasarkan apa yang sedang difikirkan dalam minda kita sekarang. Apakah anda perlu mengubah pemikiran anda? Jawapannya terdapat di dalam fikiran anda!